Yield curve menjadi penanda utama kesihatan ekonomi US. Sebelum setiap kali recession, yield curve akan inverted. Yield untuk short term bond lebih tinggi daripada yield untuk long term.

Suku ketiga 2019 yield curve dah inverted. Ahli ekonomi kata US akan recession dalam masa 6 bulan atau setahun.

Tapi sejak itu, yield curve mula U turn dan reverted kepada normal yield curve. Ini seirama dengan kenaikan index Dow dan S&P yang hampir pecah rekod.

WHAT NEXT?

Yield curve steepening menandakan pusingan kenaikan Fed rate dalam masa setahun akan datang. Atau setidaknya tiada lagi rate cut untuk tahun ini. Idea ini belum lagi dimainkan sekarang.

Jika Fed tak turunkan interest rate sedangkan pasaran menjangkakan dua lagi interest rate cut, ini boleh mengejutkan dan merencatkan pasaran.

Bond akan turun harga. Ini biasa. Bila interest naik bond akan turun dan begitulah sebaliknya. Ada bond fund 1 year return 8%, ini yang terjadi bila interest turun. So boleh expect bond price tak naik lebih 5-6%.

Ada sector yang sensitif dengan yield curve. Jadi siapa yang akan benefit most bila yield curve steepening? Itu saya tak bagitau lah.

Elias Abllah

Ekonomi US Mengelak Recession
Tagged on:     

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *