KAHERAH-Saudi Arabian Oil Co., atau Saudi Aramco, akan menarik diri daripada pelan untuk bekerjasama dengan PETRONAS untuk projek penapisan dan petrokimia bernilai sehingga 89 bilion ringgit ($ 20,1 bilion) di selatan negeri Johor, menurut tiga orang yang biasa dengan perkara itu.

Syarikat minyak terbesar di dunia itu membuat kesimpulan bahawa projek yang diketuai oleh PETRONAS, tidak akan menjana pulangan yang mencukupi selepas menjalankan kajian, menurut tiga orang perseorangan itu.

Sebelumnya, kedua-dua syarikat telah mengadakan perbincangan untuk mewujudkan perkongsian usaha sama untuk membina kilang penapisan dengan kapasiti memproses 300,000 tong minyak sehari, bersama sebuah kompleks petrokimia dengan keluaran kimia tahunan digabungkan sebanyak 7.7 juta tan metrik, berkata rakyat.

PETRONAS sebelum ini menganggarkan kompleks yang dicadangkan, yang terletak di Penggerang Johor akan menelan kos 53 bilion ringgit. Sementara kemudahan lain yang berkaitan yang terdiri daripada bekalan air mentah hingga LNG akan menelan kos 36 bilion ringgit lagi.

Jurucakap Petronas berkata, “Petronas tidak bertindak balas kepada spekulasi dan tidak akan menawarkan apa-apa komen mengenai perkara ini.”

Jurucakap Saudi Aramco berkata, “Saudi Aramco secara berterusan menilai peluang-peluang perniagaan baru tetapi tidak mengulas mengenai khabar angin atau spekulasi.”

Keputusan Saudi Aramco untuk tidak mengambil bahagian dalam projek ini adalah satu tamparan kepada Petronas yang cuba bangkit daripada harga minyak yang rendah dalam tempoh dua tahun yang lalu dan sedang mencari cara-cara baru untuk meningkatkan pendapatan selepas memulakan program penurunan kos yang menyeluruh.

Seperti diumumkan pada Januari tahun lalu bahawa ia akan mengurangkan perbelanjaan sebanyak 50 bilion ringgit dalam tempoh empat tahun akan datang selepas kejatuhuhan harga minyak. Petronas juga berkata tahun lepas ia akan mengurangkan 1,000 pekerjaan.

Ia melaporkan keuntungan selepas cukai sebanyak 6.1 bilion ringgit pada suku ketiga yang berakhir pada September, berbanding dengan keuntungan bersih sebanyak 1.6 bilion suku sebelumnya.

Syarikat itu dijadual mengumumkan keputusan suku keempat bulan depan.

Sumber : WSJ

Saudi Aramco Batal Usaha Sama Projek RAPID?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *