KUALA LUMPUR (3 Jan): Ringgit susut kepada tahap paling lemah pagi ini pada 4.49 berbanding dolar AS yang mengukuh setakat hari ini, dengan jangkaan ringgit menjadi lebih terdedah kepada pengukuhan dolar AS berbanding dengan rakan-rakan Asean, disebabkan sensitiviti ekonomi negara dengan kadar faedah AS.

Image AFP

 

Dalam reaksi e-mel kepada laporan The Edge Financial Daily pagi ini, ForexTime Ltd penganalisis penyelidikan Lukman Otunuga berkata “Perlu diingat bahawa salah satu daripada sebab utama untuk penurunan yang pedih ini adalah disebabkan oleh sensitiviti Malaysia dengan kadar faedah Amerika Syarikat.

“Walaupun negara mendapat faedah dari era kadar faedah yang sangat rendah beberapa tahun lalu, spekulasi kadar yang lebih tinggi boleh memberi tekanan kepada aset Malaysia yang telah menjadi sangat sensitif kepada tindakan Rizab Persekutuan AS yang mengetatkan dasar monetarinya, dan apa-apa  yang akan melemahkan ringgit” tambah beliau.

Ringgit disebut harga antara 4.4815 dan 4.4932 berbanding dolar AS, data Bloomberg menunjukkan.

Sementara itu, pada 30 Disember 2016, kadar pertukaran di akhir dagangan ialah pada 4.4862.

Untuk rekod lima tahun yang lalu, pada 30 Disember 2011, ringgit didagangkan pada 3.1680 berbanding dolar AS, perbezaan sebanyak 41.6%.

Sumber : The Edge Malaysia.

RM 4.49 Berbanding US Dollar
Tagged on:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *