Peluang pendapatan sebagai agen unit amanah Islamik amat tinggi di Malaysia kerana pebezaan antara nilai pelaburan unit amanah Islamik dengan konvensional amat besar dan jumlah agen beragama Islam yang masih kecil.

Image courtesy of phaendin at FreeDigitalPhotos.net
Image courtesy of phaendin at FreeDigitalPhotos.net

Sehingga kini nilai aset unit amanah mewakili 21.1% sahaja daripada jumlah keseluruhan nilai Market Capitalisation Bursa Malaysia.

Manakala nilai keseluruhan pelaburan dalam unit amanah ialah RM 356 billion berbanding jumlah simpanan tunai RM 1,251 billion.

nav-augBagaimana pula statistik perbandingan antara unit amanah Islamik dan unit amanah konvensional?

Data daripada Securities Commission Malaysia, menunjukkan jumlah unit amanah Islamik hanya RM 57 billion berbanding jumlah unit amanah konvesional RM 299 billion sehingga September 2016.

jumlah-aset-islamik-dan-konventional-2016

Sebagai perbandingan, KWSP memperuntukkan RM 100 billion untuk simpanan shariahnya. Bermakna, unit amanah yang patuh shariah masih belum popular sedangkan mencatatkan pulangan purata sebanyak 9.78% (sumber: Lipper), lebih tinggi daripada pulangan di ASB dan Tabung Haji.

Ada dua faktor yang akan menyebabkan permintaan terhadap unit amanah islamik akan sentiasa tinggi.

Pertama, Malaysia adalah pelopor dalam sistem kewangan Islam di rantau Asia. Tentunya kerajaan tidak mahu kehilangan kompetatif ini kepada negara jiran Singapura. Setidaknya pun setanding dengan Abu Dhabi.

Kedua,berbanding dengan sistem konventional, sistem kewangan Islam lebih stabil dan terjamin. Dalam keadaan cuaca ekonomi dunia yang tidak menentu, kestabilan menjadi keutamaan dalam pilihan pelaburan.

Ini terbukti dengan pertumbuhan jumlah nilai pelaburan unit amanah islamik daripada tahun 2006 hingga 2016. Pada tahun 2006, jumlah unit amanah Islamik ialah RM 9 billion berbanding RM 57 billion pada tahun 2016.

jumlah-aset-islamik-dan-konventional-2006

Pertumbuhan sebanyak lebih 633%. Sedangkan pertumbuhan unit amanah konvensional hanya 267%.

Sasaran

Melihat kepada latar belakang di atas, saya mensasarkan dua perkara di bawah.

  1. Pemilikan orang Islam dalam unit amanah setara dengan pemilikan bukan Islam
  2. Jumlah agen unit amanah beragama Islam lebih ramai daripada orang bukan Islam.

Sumbangan kecil saya untuk mencapai sasaran di atas ialah dengan menyediakan platform untuk melahirkan lebih ramai agen unit amanah yang mahir dan kompetatif.

Adakah anda yang saya cari?

Cara Jadi Agen Unit Amanah

Jika anda 21 tahun dan ke atas, tidak sabar-sabar untuk memulakan kerjaya baru, dan sudah tentu mempunyai keinginan membara untuk keluar dari “makan gaji” sindrom, anda boleh mulakan secara part time dahulu.

Apa yang perlu anda lakukan:

1. Sediakan dokumen-dokumen yang diperlukan seperti di bawah:

  • Salinan IC
  • Gambar Passport – 4 keping
  • Sijil SPM atau Diploma atau Degree

2. Hubungi saya Elias di 0127176903

Atau DAFTAR di sini

Klik untuk mengetahui 8 jenis pendapatan menjadi agen unit amanah.

Nota:

Yuran exam RM265. Jika semua dukumen sudah lengkap, saya seterusnya akan membantu anda untuk mendapatkan tarikh peperiksaan. Tutorial akan diberikan berdasarkan soalan tahun-tahun yang lalu.

Anda juga dikehendaki menjalani dua kursus. Setiap kursus mengambil masa selama 8 jam.

Kemudian anda akan masuk peperiksaan selama dua jam. Apabila anda telah lulus peperiksaan, anda akan secara rasmi menjadi Perunding Unit Amanah berlesen, di bawah FIMM dan Public Mutual. Lesen besar untuk mempromosikan unit trust Public Mutual.

Elias Abllah, Personal Finance

Kenapa Jadi Agen Unit Amanah Islamik?
Tagged on:         

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *