Dengan menjadi agent unit trust, anda boleh menjana pendapatan pasif yang stabil di samping pendapatan dari komisen yang lumayan.

Sepuluh rumah sewa yang kita ada, setiap satu kita sewakan RM 1000, maka pendapatan pasif daripada pelaburan hartanah ialah RM 10,000 sebulan, dengan anggapan semua rumah sudah habis bayar.

Kalau masih ada hutang, maka setiap rumah hanya boleh bagi aliran tunai positif dalam RM 100 sahaja, menjadikan pendapatan pasif hanya RM 1000 sebulan daripada sepuluh buah rumah.

Untuk beli sepuluh rumah, ia akan memakan modal yang besar dan menambah pening kepala dengan kerenah penyewa. Kadang-kadang lock pintu rosak pun kita yang datang betulkan.

Cara Yang Lebih Mudah Menjana Pendapatan PASIF

Ramai yang anggap menjadi agent unit trust Public Mutual, hanya mendapat komisen daripada setiap pelaburan client.

Tetapi tak ramai yang tahu, agent unit trust juga menikmati pendapatan pasif yang dijana daripada jumlah pelaburan yang terkumpul yang dipanggil sebagai Asset Under Management (AUM).

Sebagai contoh, katakan pada tahun pertama menjadi agent, jumlah pelaburan yang di bawa masuk ialah RM 3 juta, bermakna AUM ialah RM 3 juta.

Daripada RM 3 juta ini, pendapatan pasif setiap bulan ialah sebanyak RM 525 sebulan atau RM 17.50 sehari.

RM 17.50 daripada RM 3 juta bermakna setiap RM 1 duit pelabur, pendapatan kepada agent sehari ialah RM 0.000006 sehari atau RM 0.002 setahun. Pelabur pula secara purata boleh untung RM 0.10 setahun bagi setiap RM 1 yang dilaburkan.

AUM ini akan meningkat selari dengan peningkatan nilai pelaburan. Kalau secara purata keuntungan pelaburan unit trust ialah 10 %, maka AUM 3 juta itu juga akan naik kepada RM 3.3 juta. Dan pendapatan pasif agent juga naik.

AUM juga meningkat dengan pelaburan baru yang dibawa masuk. Katakan tahun kedua jumlah pelaburan yang di bawa masuk ialah RM 3 juta, menjadikan jumlah baru AUM ialah RM 3.3 juta + 3 juta = 6.3 juta.

Pendapatan pasif agent sudah berganda daripada tahun sebelumnya.

Leverage Income and Passive Income

“I would rather earn 1% off a 100 people’s efforts than 100% of my own efforts.” – John D. Rockefeller 

Pendapatan yang lebih hebat daripada pendapatan pasif ialah leverage income. Contohnya saya menyediakan peluang untuk menjana pendapatan tambahan dengan mengambil agent baru di bawah agensi saya.

Mereka akan dibimbing oleh saya sebagai mentor dan coach. Latihan juga disediakan oleh Public Mutual walau di mana agent berada.

Atas usaha dan peluang yang diberikan, saya juga diberi pendapatan pasif daripada AUM kumpulan saya.  Contohnya jika saya ada 21 agent dan setiap agent buat RM 1 juta, maka AUM kumpulan ialah RM 21 juta.

Daripada AUM RM 21 juta ini saya akan menjana pendapatan pasif RM 1400 sebulan.

Jadual di bawah ini menjadi illustrasi bagaimana pendapatan pasif seorang agent unit trust boleh bertambah dari tahun ke tahun.

Pelaburan hartanah memerlukan kita menguruskan kerosakan rumah, cukai pintu dan penyewa yang kadang-kadang daripada neraka.

Tetapi pelaburan unit trust ini diuruskan oleh pengurus dana yang professional. Tak perlu pening jaga akaun dan birokrasi pentadbiran di pejabat. Sebagai agent, kita perlu belajar untuk memberi nasihat yang betul kepada pelabur.

Peluang Jadi Agent Unit Trust di Seluruh Negara

Matlamat saya ialah untuk memberi peluang kepada lebih ramai rakyat Malaysia berumur 21 tahun ke atas dengan kelulusan minima tiga kredit dalam SPM menyertai industri unit amanah.

Saya ingin membantu anda mendapat ‘work life balance’ yang lebih baik dengan menjadi agent unit trust Public Mutual.

Ini nombor tel saya.

Elias Abllah – 0127176903

Kalau call saya tak berangkat, anda boleh whatsapp dulu. Atau boleh isi nama dan no hp di bawah

Jana Pendapatan Pasif dengan Jadi Agent Unit Trust

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *