Pelbagai kemungkinan boleh berlaku tahun 2018 di pentas dunia dan Malaysia. Sementara Britain bakal membayar harga yang tinggi akibat keluar daripada Euro, Malaysia masih belum berani membuat keputusan sama ada kekal atau tukar kerajaan persekutuan yang ada.

Tidak pasti yang mana harga yang lebih mahal. Mungkin tukar lebih mahal tetapi dapat kenderaan yang baru yang tak pasti tahan lasak atau tidak. Atau kekal lebih murah tetapi maintenance jangka panjang lebih mencekik.

Dengan mengambil pelbagai sumber dalam bacaan saya, artikel bersiri ini cuba menyingkap tirai dunia dan Malaysia pada tahun 2018.

Ekonomi

Janet Yellen yang dilantik ketika era Obama bakal digantikan dengan lelaki pilihan Donald Trump. Lambakan cetakan duit dalam zaman Ben Bernanke cuba dikurangkan oleh puan Jenet Yellen. Dalam masa yang sama interest rate berjaya dinaikan.

Sama ada policy ini bakal diteruskan atau tidak, bergantung kepada siapa yang menggantikannya nanti.

Penanda aras yang digunakan sama ada untuk naik kan interest rate atau tidak ialah kadar inflasi yang mana inflasi di US kekal pada peratusan yang rendah yang menghairankan ramai ahli ekonomi. Lambakan cetakan duit dalam program QE1, QE2 dan QE3 gagal merangsang angka inflasi pada kadar 2% seperti yang diharapkan.

Pun begitu, risiko deflation (lawan kepada inflasi) telah berjaya dielakkan. Dalam artikel lepas, ada saya bincangkan risiko deflation lebih bahaya daripada inflation.

Federal Reserve hanya boleh buat keputusan berapa banyak duit boleh dicetak, tetapi ia tidak boleh menentukan ke mana duit yang banyak itu bakal mengalir. Tetapi bila semua duit itu dipanggil balik, hanya satu tempat sahaja akan duit mengalir masuk, iaitu ke pangkuan Federal Reserve kembali.

Oleh itu, umpama benang, Federal Reserve hanya boleh menarik, tetapi sudah tentu tidak boleh  menolak benang. Pull but not able to push.

Maka di sinilah perlunya dasar fiskal untuk mempastikan duit yang dicetak tidak mengakibatkan gelembung (bubbles) yang boleh mencetuskan krisis ekonomi yang seterusnya.

Sejarah di Jepun menunjukkan, lebihan duit yang dicetak oleh BOJ (Bank of Japan) begitu banyak dialirkan ke sektor hartanah sehingga menyebabkan gelembung hartanah di Jepun. Akhirnya pada  tahun 1990 ekonomi Jepun meleset akibat gelembung hartanah yang pecah meruap umpama di padang pasir sahara.

Hingga kini Indek Nikkei gagal melepasi angka tertinggi yang tercatat pada tahun di hujung-hujung tahun 1990.

Nikkei 225 Index. Sumber www.macrotrends.net

China pula lebih mudah mengawal dasar fiskal tanpa perlu melalui larian politik berpalang seperti di US. Jadi keputusan adalah mutlak tanpa bantahan.

Contoh terkini bagaimana China boleh membelanjakan begitu banyak projek infrastruktur untuk mengimbangi kemerosotan aktiviti pengilangan akibat US Subprime Crisis 2008. Di China, lebuhraya lagi cepat siap berbanding pertambahan jumlah kenderaan. Dengan kata lain, lebuh raya yang hanya akan diperlukan 5 atau 10 tahun akan datang telah siap dibina sekarang.

Tidak seperti Malaysia, lebuhraya yang sepatutnya siap sepuluh tahun dulu, kini masih lagi belum siap-siap.

Di US, pagar konkrit yang dijanjikan Trump di sempadan Mexico entah bila boleh naik melebihi tinggi lalang.

Kesan Kenaikan US Interest Rate

Apabila US interest rate naik dan Malaysia masih mengekalkan interestnya, maka pelabur asing akan membawa keluar USD keluar daripada Malaysia. Bermakna akan berlaku lambakan Ringgit dalam pasaran dan ini akan menyebabkan tekanan kepada Ringgit.

US Federal Reserve Rate. Source: www.macrotrends.net

Tambahan pula Malaysia negara kedua tertinggi di rantau asia tenggara daripada segi pemilikan asing bond terbitan kerajaan Malaysia.

Foreign Holdings of Regional Countries Government Bonds

Jalan mudah kepada masalah ini ialah dengan turut serta menaikan kadar interest Malaysia. Namun jalan ini pula akan menyebabkan tekanan kepada ekonomi Malaysia itu sendiri. Kesan kenaikan interest akan menyebabkan bayaran hutang bulanan seperti rumah dan kereta meningkat.

Ini ada saya bincangkan dengan memberi contoh kejatuhan harga rumah disebabkan oleh interest rate yang lebih tinggi dalam artikel sebelum ini. Klik di sini untuk artikel tersebut.

Kejatuhan harga rumah adalah perkara akhir yang rakyat Malaysia mahukan selepas ahli politik. Ini tentu sekali tidak bagus.

Adakah cara lain? Pada Desember 2016 Bank Negara memperkenalkan Initiative to Develop the Onshore Financial Market  2016 yang berjaya mengekang kejatuhan nilai ringgit tanpa perlu menaikkan kadar interest.

Malah sebelumnya pada June 2016, Bank Negara menurunkan kadar interest daripada 3.25 % kepada 3.00%.

Untuk tahun 2018, nada bahasa Bank Negara dalam Monetary Policy Statement pada 9 November lalu berubah kepada lebih agresif dengan mengambil kira kadar inflasi dan pertumbuhan ekonomi. Dalam bahasa orang bank, hawkish. Penganalisis kewangan rata-rata mejangkakan kenaikan 25 basis point pada tahun 2018.

Nada hawkish ini sudah cukup untuk mendorong kenaikan Ringgit berbanding Dollar.

Dan nada ini bukanlah terpengaruh dengan kenaikan kadar interest di US. Ini menunjukkan Malaysia mempunyai kebebasan untuk mengemudi ekonomi negara dengan lebih mementingkan kesejahteraan rakyat tanpa perlu ikut rentak US.

Pun begitu, jika ekonomi US mula meleset (recession) Bank Negara perlu mencari jalan supaya ianya tidak berjangkit pula kepada Malaysia. Scenario planning seharusnya telah siap siaga dengan latihan persedian secukupnya (drill exercise), supaya apabila ekonomi US mula meleset tidaklah kelam kabut apa langkah perlu diambil.

Ini penting, kerana setiap hari yang berlalu dalam keadaan ekonomi meleset tanpa ada arah tuju yang jelas, hanya akan menambah panik kepada pasaran dan ekonomi bertambah parah. Ubat dah betul tetapi terlalu lambat diberikan kepada pesakit hanya akan menyukarkan lagi proses pemulihan.

Siri seterusnya: Harga minyak mentah 2018

Ekonomi Dunia dan Malaysia 2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *