Saya menjadi agent Private Retirement Scheme (PRS) dengan Public Mutual sejak tahun 2016. Sebagai agent PRS, saya dapat banyak pertanyaan mengenai PRS dari seluruh negara. PRS masih baru, agent PRS tidak ramai seperti agent takaful dan unit trust dan ini peluang untuk anda.

Cara nak jadi agent atau perunding PRS amat mudahSesiapa sahaja rakyat Malaysia atau pemegang Mykad merah dan berumur 21 tahun ke atas layak untuk jadi agent PRS.

Apa manfaat anda jadi Agent PRS dengan Public Mutual?

 • Pasaran PRS yang masih baru dan meluas
 • Peluang untuk menjadi bos anda sendiri
 • Waktu kerja yang amat fleksibel secara full time atau part time
 • Pembangunan peribadi dan profesionalisme.
 • Tiada risiko dibuang kerja atau VSS
 • Subsidi yang menarik, bonus, anugerah, pengiktirafan,  perjalanan luar negara  PERCUMA dan banyak lagi!

Contoh Peluang Pendapatan sebagai agent PRS*.

Bulan 1 – jual RM 100,000 dapat RM 2,000
Bulan 2 – jual RM 150,000 dapat RM 3,000
Bulan 3 – jual RM 200,000 dapat RM 4,000
Bulan 4 – jual RM 200,000 dapat RM 4,000

* Kadar komisen 2% pada pangkat PRS agent biasa

Yang menariknya, pelanggan akan terus melabur untuk 10 hingga 25 tahun dengan anda. Memang best kalau ada repeat sale macam ni.

Kemudiannya, apabila anda naik pangkat daripada agent biasa kepada Agency Supervisor, Agency Manager dan Group Agency Manager, pendapatan anda juga akan naik dengan banyak.

PRS Agent                             –   2.00%
Agency Supervisor           –   2.29%
Agency Manager                –   2.47%
Group Agency Manager  –   2.60%

Di atas ialah kadar komisen mengikut pangkat. Kenaikan pangkat ini adalah automatik setelah memenuhi syarat tempoh minima dan jumlah jualan terkumpul. Tiada politik atau pilih bulu dalam kenaikan pangkat.

Kenapa Pilih Public Mutual?

Public Mutual berpengalaman menguruskan pelaburan unit trust selama lebih 30 tahun. Pelabagai anugerah yang dimenangi membuktikan dominasi Public Mutual dalam dunia pelaburan. Mudah untuk anda mengajak orang melabur dengan jenama yang sudah mendapat kepercayaan ramai rakyat Malaysia ini.

Angka terbaru menunjukkan Public Mutual kekal sebagai syarikat unit trust swasta dan PRS di No 1 di Malaysia. Jika digabungkan CWA, Affin dan RHB masing lagi tidak dapat menandingi Public Mutual.

Kelebihan Skim PRS

Sebagai agent PRS anda mesti tahu apa kelebihan produk PRS kepada orang ramai. Saya terangkan dengan panjang lebar dalam artikel sebelum ini. Click di sini untuk tahu kelebihan PRS.

Salah satu kelebihan PRS ialah Skim PRS Belia. Telah viral satu Malaysia di mana dengan pelaburan RM 1000, kerajaan akan beri lagi RM 1000 untuk dilaburkan dalam akaun PRS. Dengan syarat berumur 20 tahun hingga 30 tahun.

Ramai ibu bapa yang merebut peluang ini untuk membantu anak-anak mereka mulakan pelaburan PRS dan mendapat manfaat ini.

Untuk yang bergaji besar, mereka boleh menjimatkan bayaran cukai melalui pelepasan cukai khas untuk PRS sebanyak RM 3000.

Ini semua memudahkan anda mencari client, bahkan mungkin client yang cari anda! Ya, itulah yang terjadi pada saya.

Bagaimana Untuk Menjadi Agent PRS Public Mutual?

Jika anda 21 tahun dan ke atas dan kelayakan akademik minimum tiga credit SPM dalam mana-mana subjek selain tidak sabar-sabar untuk cari pendapatan sampingan, sediakan dokumen di bawah,

 • Salinan IC
 • Gambar Passport – 4 keping
 • Sijil SPM atau Diploma atau Degree  (Photostat + Original)

Jika semua dukumen sudah lengkap, saya seterusnya akan membantu anda untuk mendapatkan tarikh peperiksaan.  Ada dua exam untuk anda duduki sebelum anda jadi agent PRS.

 • Unit Trust Exam
 • PRS Exam

Ini bermakna, anda juga akan dapat lesen untuk jadi agent unit trust. Tentu sekali client anda juga berminat untuk melabur dalam unit trust terutamanya melalui skim KWSP.

Hubungi saya Elias 0127176903 (whatapps atau call)

Untuk Pertanyaan, sila isi maklumat anda, dan click submit

Cara Jadi Agent PRS Public Mutual
Tagged on:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *